Meniu
Naujienos
Apie progimnaziją
Kontaktai
Priėmimas/laisvos vietos
Bendrasis ugdymas
Muzikinis ugdymas
Neformalusis švietimas
Savivalda
Projektai
Pasiekimai
Prevencinės programos
Veikla/dokumentai
SKU
Paslaugos
Viešieji pirkimai
Administrator





Ugdymas karjerai








Pamokų laikas
Pamokų laikas
I.8:00 - 8:45
II.8:55 - 9:40
III.9:50 - 10:35
IV.11:00 - 11:45
V.12:05 - 12:50
VI.13:00 - 13:45
VII.13:55 - 14:40
VIII.
14:50 - 15:35
IX.15:40 - 16:25
X.16:30 - 17:15
XI.17:20 - 18:05
XII.18:10 - 18:55

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
2018-08-19
„Šokoladas – dievų maistas“ Spausdinti El. paštas

„Šokoladas – dievų maistas“ – tokį pirmą šio saldumyno apibūdinimą išgirdo Šiaulių „Juventos“ progimnazijos 5b klasės mokiniai, 2018 m. sausio 26 dieną aplankę saldainių fabriko „Rūta“ muziejų.

Čia mokiniai sužinojo, kaip šokoladą gamino majai ir actekai, kaip šokoladas ir jo vartojimo tradicijos keitėsi bėgant amžiams. Visus sudomino toltekų ir actekų legenda apie plunksnuotąją gyvatę, rytinės žvaigždės spinduliu atkeliavusią į žemę ir padovanojusią žmonėms kakavmedį.

Penktokai nustebo išgirdę, kad žmonija šokoladą mokėjo pasigaminti ir juo mėgautis pradėjo beveik prieš keturis tūkstantmečius. Muziejaus gidė mokiniams papasakojo, kas lemia šokolado skonį, kokie yra kakavmedžių vaisiai ir sėklos, kokios buvo geriamo šokolado sudedamosios dalys Europoje XVI – XIX a., kaip kito šokolado gamyba ir skonis moderniosios epochos pradžioje XIX – XX a. pr.

Dėmesį patraukė įvairūs smulkūs senieji prietaisai ir priemonės, kuriomis buvo gaminamas šokoladas. Muziejuje esantis stendas „Saldainių pakuotės“ kvietė mokinius stabtelti ir paieškoti mėgstamų saldumynų įpakavimų. Čia eksponuojamos ne tik naujų, dabar gaminamų, bet ir XX a. viduryje pagamintų saldainių pakuotės.

Smagu buvo lyginti per metus įvairiose šalyse suvartojamo šokolado kiekį. Mokiniai sužinojo, kad Lietuvoje jis siekia 3,7 kg žmogui, Estija suvartoja truputį daugiau – 5,5 kg, o tokios šalies kaip Indija smaliže tikrai nepavadinsi – vienas žmogus suvartoja vos 0,1 kg šokolado per metus.

Pasižiūrėję filmą apie šokolado kelią, mokiniai keliavo į dirbtuvėles, kur galėjo bent trumpam tapti šokolado meistrais. Pirmiausia sužinojo, kaip yra temperuojamas šokoladas ir gaminami rankų darbo saldainiai. Vėliau patys, naudodami skirtingų rūšių šokoladą bei įvairius ingredientus, gamino skanumynus. Spindinčiomis iš laimės akimis, šokoladuotais skruostais ir rankomis, pasitelkę kūrybą, vaikai bandė kurti naujas saldainių rūšis.

Ekskursijos pabaigoje savo gaminius, lauktuves (firminius „Rūtos“ šokolado fabriko saldainius) juventiečiai susidėjo į dėžutes ir su naujomis žiniomis bei puikiomis emocijomis iškeliavo į namus.

Ugdymo karjerai specialistė E.Valaitienė

 



 
< Ankstesnis   Kitas >
Free Design by [ Anch ] Gorsk.net Studio Reklama internete Reklama Google Adwords SEO paslaugos SEO optimizacija Google Advertising AdWords Digital marketing